Inloggen

DigiD

Welkom bij DigiD Machtigen

Wilt u graag dat iemand anders uw zaken regelt met de overheid? Of wilt u voor een ander een zaak met de overheid regelen? Dat kan met DigiD Machtigen.
Heeft u een machtigingscode per post ontvangen? Geef de machtigingscode aan de persoon die uw zaken gaat regelen.

Veelgestelde vragen

U kunt zonder DigiD ook telefonisch een machtiging aanvragen via de DigiD helpdesk. U ontvangt dan de machtigingscode op uw adres zoals deze geregistreerd staat in de Basisregistratie Personen. Als u weet wie u wilt machtigen, kunt u ook deze persoon vragen de machtiging aan te vragen via machtigen.digid.nl.
Het is mogelijk om meerdere mensen voor een dienst te machtigen.
U heeft een machtigingscode en burgerservicenummer (BSN) nodig van de persoon waarvoor u zaken gaat regelen. Indien u geen machtigingscode heeft, kunt u deze aanvragen door te kiezen voor 'Gemachtigd worden'. Hiervoor heeft u ook de geboortedatum nodig van de persoon waarvoor zaken wilt regelen. Let op: de machtigingscode wordt gestuurd naar het huisadres van de persoon waarvoor u zaken gaat regelen.
U kunt iemand anders zaken met de overheid voor u laten regelen zonder dat u uw DigiD afgeeft. Dat kan door die persoon te machtigen via DigiD Machtigen. Daarvoor geeft u bijvoorbeeld uw belastingadviseur of een familielid een machtiging. We noemen deze persoon dan 'de gemachtigde'. U vraagt een machtiging aan via machtigen.digid.nl.
DigiD Machtigen stuurt u geen bericht wanneer een machtiging gebruikt wordt. Wanneer u op het menu van de machtiging (3 horizontale streepjes) klikt kunt u bij 'Gebruikshistorie' zien wat er met uw machtiging is gebeurd.
U kunt iemand machtigen die een DigiD heeft. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een organisatie te machtigen. Neem voor meer informatie contact op met de organisatie die de dienst levert.
Degene die u heeft gemachtigd, kan alleen de specifieke diensten in een bepaalde tijd regelen waarvoor u hem of haar heeft gemachtigd.
De persoon die namens u zaken gaat regelen, kan de machtigingscode activeren. Hiervoor moet u uw gemachtigde de machtigingscode en uw burgerservicenummer geven.
Het is niet mogelijk om een machtiging aan te vragen voor een overleden persoon. Neem contact op met de organisatie waarmee u zaken wilt regelen voor de overleden persoon.